Sporen in Den Bosch

 

Projectinformatie

Het project 'Sporen in Den Bosch' lost knelpunten voor het treinverkeer rondom het station op, onder andere door de bouw van een fly-over en twee bruggen over de Dieze. Ook bij station Den Bosch zijn de sporen vernieuwd en anders aangelegd. De Paleisbrug verbindt het stadscentrum van Den Bosch met het Paleiskwartier.

Projectcommunicatie/Omgevingscommunicatie

Het opnieuw inrichten van de sporenloop en het bouwen van fly-overs en bruggen had veel gevolgen voor zowel treinreizigers als de direct omwonenden van het spoor. Reizigers kregen te maken met buitendienststellingen, alternatief vervoer en langere reistijden. Omdat de werkzaamheden aan het spoor soms 24 uur per dag doorgingen, hadden omwonenden te maken met nachtelijke werkzaamheden, bouwtransporten, stof en geluidoverlast.

In het voorjaar van 2014 vond voor de laatste keer een grote buitendienststelling plaats. Tijdens een periode van ongeveer 18 dagen werden de sporen, bovenleiding en beveiliging tussen station Den Bosch en het kanaal volledig vervangen. In deze periode was er in bepaalde richtingen geen treinverkeer mogelijk.

ProRail vindt een tijdige, juiste en heldere communicatie erg belangrijk. Al vanaf eind 2013 werden alle betrokken doelgroepen geïnformeerd over de werkzaamheden en de gevolgen hiervan. Katja's Communicatie & Nieuwe media werd ingeschakeld voor meer communicatiecapaciteit in de aanloop naar en tijdens de buitendienststelling. Termen als bewonersinformatie, wederszijds begrip, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid waren belangrijke speerpunten in de communicatie.

Het project is inmiddels afgerond, officieel opgeleverd en in gebruik genomen.

Feiten & Cijfers

Opdrachtgever: ProRail

Betrokken: oktober 2013 - mei 2014

Projectperiode: September 2011 - mei 2014

Diensten: projectcommunicatie, omgevingscommunicatie

Informatie: projectsite