Rotterdam Centraal

 

Projectinformatie

Station Rotterdam is onderdeel van de grootste stationsverbouwing van Nederland sinds het ontstaan van de spoorwegen. Het oude station uit 1957 is volledig gesloopt en vervolgens is er een volledig nieuw station gebouwd. Het nieuwe station bestaat uit een imposante stationshal, gekoppeld aan een brede reizigerspassage onder de sporen door en een glazen dak met een oppervlakte van ruim 30.000 m2 over de sporen heen.

Omgevingscommunicatie

Direct achter het station ligt de vooroorlogse Provenierswijk. Deze woonwijk heeft dagelijks te maken met de bouw van het nieuwe station. Ook reizigers konden niet om de werkzaamheden heen: perrons waren tijdelijk afgesloten, looproutes wijzigden regelmatig en voorzieningen verhuisden af en toe. Winkeliers namen hun intrek in een tijdelijk station en zijn later opnieuw verhuisd naar de definitieve locatie. Desondanks bleven alle treinen de hele bouwperiode rijden volgens het spoorboekje.

Projectcommunicatie

Bouwen 'met de winkel open' betekent dat goede communicatie met alle doelgroepen cruciaal is. Het projectteam Rotterdam Centraal, dat een samenwerking is tussen ProRail en gemeente Rotterdam, had dan ook een uitgebreide communicatiemiddelenmix opgezet aan het begin van het project. Structureel werden de omgeving van het station en alle betrokken geïnformeerd over de laatste stand van zaken middels bouwberichten, bewonersbrieven en informatieavonden. Er was bijna wekelijks contact met een vertegenwoordiging vanuit de Provenierswijk, zodat het projectteam precies wist wat er leefde bij deze groep bewoners, en hier op een juiste manier op kon inspelen.

Op het station was tijdens de bouwperiode volop informatie te vinden over het project. Hierbij ging het niet alleen om de feiten en cijfers over de bouw, maar bood het communicatieteam ook perspectief aan de reizigers middels een speciaal bedacht communicatieconcept. Geïnteresseerden konden het project volgen via een webcam en speciaal gemaakte panoramafoto's en (timelapse)filmpjes. Ook zijn er regelmatig rondleidingen verzorgd. Volgers kregen via Twitter binnen enkele uren antwoord op vragen of verbeterpunten. Daarnaast informeerde het projectteam volgers dagelijks over de voortgang door middel van foto's en filmpjes.

Inmiddels is het project afgerond en is het nieuwe station op 13 maart 2014 feestelijk geopend door de koning. De communicatie met de omgeving blijft vanzelfsprekend op peil, ook na deze opening, vanuit de corporate organisaties, maar de projectcommunicatie is afgebouwd.

Feiten & Cijfers

Opdrachtgever: ProRail, in combinatie met Gemeente Rotterdam

Betrokken: september 2010 - april 2014

Projectperiode: 2006 - 2014

Diensten: bouwcommunicatie, omgevingscommunicatie, social media

Informatie: Twitter @RdamCentraal, YouTube